El Govern ha publicat aquest dissabte 12 de novembre, les primeres convocatòries del pla Generació Digital Pimes, dotat amb 356 milions d’euros fins al 2025, per tal que els autònoms i els seus treballadors adquireixin habilitats digitalitzadores pels seus negocis. Cada alumne disposarà de 2.600 euros.
Es tracta d’un pla que s’executa en paral·lel al Kit Digital. En aquest cas, les subvencions no aniran destinades a facilitar l’accés a eines de ciberseguretat, processos de marketing, sinó que el total del seu pressupost anirà destinat a formació per tal de millorar les habilitats digitalitzadores dels autònoms que tinguin una pime i els treballadors dels seus negocis.
Quins objectius té aquest ajut?
Es pretén oferir els coneixements i habilitats necessàries per a:
- Impulsar la transformació digital de les seves empreses.
- Disminuir la bretxa digital per qüestions de gènere.
- Dotar al teixit empresarial de talent.
- Mostrar com la tecnologia impacta en els negocis, permetent situar al client al centre i donar solució a les seves necessitats.
- Oferir als futurs “agents del canvi” els coneixements i habilitats necessàries per a la seva incorporació o requalificació al mercat laboral.
Qui serà el destinatari dels ajuts i com es gestionaran els fons?
Les empreses formatives seran les beneficiàries dels ajuts contemplats en el pla Generació Digital Pimes. La Fundació EOI, adscrita al Ministeri d’Indústria, serà l’entitat encarregada de seleccionar-les i atorgar un “bo de formació” als autònoms, directius i treballadors de les pimes que ho sol·licitin. Aquest bo servirà per a remunerar a les organitzacions formatives acreditades.
Aquesta primera convocatòria només està dirigida a pimes amb deu o més treballadors. No obstant, durant els següents mesos es publicaran les convocatòries per a empreses amb nou o menys treballadors.
Serà la EOI l’encarregada de gestionar la inversió prevista. Properament, aquesta entitat obrirà un període de preinscripció per a pimes, directius, treballadors i aturats que obtindran un “bo formació” amb el qual es remunerarà a les entitats formadores que l’Administració autoritzi. El funcionament serà molt similar a l’establert pel Kit Digital.
La EOI és una fundació del sector públic estatal adscrita a la Secretaria General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR), que es dedica a formar professionals, produir i difondre coneixement i oferir serveis de valor a empreses, emprenedors i administracions, en els valors d’una economia oberta, social, verda i digital.
Quin és l’import de l’ajut?
Tal i com s’especifica al BOE, l’aportació dinerària per cada alumne ascendirà a 2.600 euros. A més, els programes de formació que estiguin inclosos al pla seran completament gratuïts pels seus participants.
Si ets una entitat formativa, quins terminis tens per a presentar la sol·licitud?
Les sol·licituds per ser Entitat Formativa ja es poden presentar a través de la seu electrònica de la EOI i el termini per a inscriure’s com a formador romandrà obert un mes, fins el proper 12 de desembre.
I per a empreses de més de 10 treballadors, quin és el termini?
Després de la publicació de les entitats formatives seleccionades, els autònoms, directius i treballadors de pimes podran sol·licitar el seu accés als bons formatius a partir del març del 2023. Te n’informarem puntualment.
Una partida addicional per a joves professionals
En paral·lel al pla Generació Digital Pimes, el Govern va llançar una altra partida d’ajuts dirigida a joves de fins a 35 anys, preferentment dones, que tinguin possibilitats per a incorporar-se al mercat laboral tant com a autònomes com treballadores per compte aliè treballant com a “agents digitalitzadores” de pimes i treballadors per compte propi.
En aquest cas, els ajuts recollits a la primera convocatòria ascendiran a 51,5 milions d’euros, el 70% dels quals es destinaran a persones en atur. El 30% restant anirà a parar a joves treballadors de les pimes, amb un màxim de tres beneficiaris per empresa. Els requisits per a accedir als ajuts són:
- Títol FP Grau Superior, Grau universitari o estar cursant l’últim any de carrera, amb un mínim de sis mesos d’experiència professional incloent-hi pràctiques.
- Títol de Batxillerat o FP Grau Mitjà sempre que es tingui una experiència laboral de dos anys en un lloc vinculat a competències digitals.
- En el cas de les persones treballadores, acreditar estar en plantilla d’una pime des de 10 treballadors.